KUIH KASTURI

KUIH KASTURI

KUIH KASTURI

Kuih Kasturi merupakan salah satu kuih yang boleh dikatakan kuih tradisi.Kuih Kasturi memang menjadi kegemaran lebih-lebih lagi kalau kulit tepungnya rangup.Jom kita lihat resepinya.

Bahan bahannya

90 gula
600 ml air 
125 gm kacang hijau, dibersihkan & direndam selama 4 jam
60 gm gula melaka 
2 helai daun pandan, disiat-siat memanjang & disimpulkan
Minyak masak yang banyak untuk menggoreng 

Bahan Sadur:
3 camca tepung beras 
¼ camca garam 
Secubit kapur
Air sejuk

Cara membuatnya

Toskan kacang hijau. Isikan ke dalam sebuah periuk & masukkan air. Didihkan selama 30-40 minit, hingga menjadi sangat kembang. Masukkan gula, gula melaka & daun pandan. Kecilkan api & didihkan perlahan-lahan hingga hancur & larut. Kacau selalu hingga sirap yang pekat terbentuk. Turunkan periuk dari atas api & biarkan sejuk. Bahagikan kepada 10 bahagian yang sama. Bentukkan tiap-tiap satu dengan kemas supaya menjadi bulat & leper. 

Untuk menyediakan bahan sadur:
Campurkan semua bahan, dengan mencampurkan air secara berunsur-unsur 
untuk memdaparkan adunan sadur yang rata. Pijarkan minyak hingga berasap. Celupkan tiap-tiap keping kuih tadi ke dalam adunan sadur & goreng hingga garing & coklat keemasan warnanya. Toskan minyak betul-betul di atas kertas dapur. Hidangkan.

0 Response to "KUIH KASTURI"

Post a Comment