Resepi Cheese Kek Meleleh




Cheese Cake meleleh memang pernh menjadi fenomena di kalangan kita.banayak di usahakan oleh peniaga kek kecilan-kecilan yang beroperasi dari rumah.Jika anda ingin memebuatnya sendiri di rumah,ikutilah resepi berikut.


Bahan-bahan:

Vanilla Sponge Cake
160 gram gula halus
15 gram ovallate
4 biji telur gred A
125 gram tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*diayak)
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75 gram mentega cair (saya guna minyak jagung)

Cara-cara membuatnya:
  1. Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur, tepung yang telah diayak dan putar hingga bersatu. Tuang air dan putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat seperti adunan kuih bahulu.
  2. Masukkan esen vanila dan putar rata. Tuang mentega cair dan gaul dengan spatula dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  3. Tuang dalam loyang bulat 9 inci yang telah dilenser dengan sedikit minyak, dan alas dasarnya dengan kertas minyak yang telah dilenser. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit atau hingga masak.
  4. Keluarkan segera dari acuan bila kek masak, untuk mengelakkan kek mendap. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.


Krim Cheese
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis -
Cara: satukan kedua-dua bahan dan putar sehingga adunan licin tidak berketul.

Untuk Topping
1/2 kotak cheddar cheese KRAFT - diparut

Cara-cara menghias kek:
  1. Sapukan krim cheese di atas bahagian kek yang bawah, kemudian letakkan bahagian kek yang kedua di atasnya.
  2. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
  3. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
  4. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 1-2 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.

0 Response to "Resepi Cheese Kek Meleleh"

Post a Comment