Kuih Pau

KUIH PAU.


Sebilangan orang memang suka kuih pau.Kuih Pau yang baik adalah kuih yang masih kekal lembut walaupun setelah setengah hari di buat.Bagi mendapatkan pau yang baik adalah melalui percubaan yang berterusan.Mari kita share bahan-bahan umutk membuat kuih pau ini.

Bahan-bahannya

1kg tepung gandum 
11 g (sebungkus) Yis Segera Mauripan
200 g (1 cawan) gula
100 g (½ cawan) minyak jagung
460 g (2 ½ cawan) air

Caranya:

Gaul tepung dan yis segera Mauripan dan larutkan gula di dalam air. Gaulkan semua ramuan di dalam mangkuk adunan. Uli adunan tersebut dengan tangan selama 10 hingga 15 minit atau sehingga adunan menjadi licin dan kenyal. Timbangkan adunan tersebut 60 gm (2 oz) setiap satu, buatkan bentuk bulat dan biarkan selama 10 minit. Canai adunan dan isikan inti di bahagian tengah adunan. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi menurut bentuk yang disukai. Letakkan setiap adunan tadi diatas sekeping kertas kalis gris empat segi. Biarkan adunan pau selama kira-kira 35 minit. Letakkan semua kepingan adunan tadi di dalam pengukus dan kukuslah selama 10 minit pada suhu yang tinggi.Selamat mencuba.

0 Response to "Kuih Pau"

Post a Comment