Resepi Kek Lapis

RESEPI KEK LAPIS


Membuat kek lapis memang memerlukan masa yang agak panjang.Kerjanya agak rumit tapi hasilnya pasti membanggakan.Jom tengok resepi dan caranya.

Bahan bahannya:

20 biji putih telur 
16 oz. mentega 
1½ gelas tepung jagung 
1½ gelas tepung jagung 
1 gelas gula kastor 
½ gelas serbuk coffee Mate 
1 tin kecil Nestle Reduced Cream 
1 sudu makan perisa vanilla 
1 sudu makan ovalette 
1 sudu teh butter oil 
3oz air sejuk 
Pewarna Kuning dan hijau Muda

Cara penyediaannya:

1. Pukul mentega hingga naik dan putih, ketepikan. 
2. Pukul putih telur dengan gula sampai kembang dan sebati. 
3. Lepas itu campurkan kedua-dua adunan itu lalu digaul rata. 
4. Kemudian itu masukkan tepung jagung, tepung Hong Kong dan ovalette, gaul 
rata-rata. 
5. Akhir sekali masukkan air sejuk serta gaul hingga ia sebati. Selepas itu, 
bahagikan adunan itu kepada 3 bahagian iaitu: 
-bahagian I - Nestle Reduced Cream dan butter oil (dibahagi 2) 

-bahagian II - Serbuk coffee Mate dan perisa vanilla serta warna hijau muda 

-bahagian III - warna kuning 

6. Lapis adunan I dahulu yg dibahagi tadi sampai masak, bila ia masak, lapiskan adunan II sebanyak 4 sudu makan 
7. Bakar hingga masak dan bila masak, lapiskan pula adunan III sebanyak 4 sudu makan, juga sampai masak 
8. Buatlah begitu berlapis-lapis hingga habis dan masak untuk adunan II dan III 
dan apabila ia masak kesemuanya barulah lapis adunan terakhir iaitu adunan I 
tadi utk penutup kek ini, bakarlah sampai ia masak dan teratur.

Selamat Mencuba..




0 Response to "Resepi Kek Lapis"

Post a Comment