KEK GULUNG LAPIS SUSU.
Kek gulung memang sedap di makan.Biasanya di lapisi dengan jem buah-buahan.Tapi kali ni kita share resepi kek gulung lapis susu.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya:
Bahan A:
290 gm kuning telur
35 gm gula aising
1 sudu besar (ovalette)
Bahan B:
5 gm tepung gandum
10 gm susu tepung
Bahan C:
110 gm mentega
100 gm marjerin
175 gm susu pekat
1 sudu teh minyak mentega
Pewarna kuning telur
Caranya:
Pukul bahan A hingga gebu dan masukkan bahan C. Akhir sekali masukkan bahan B serta minyak mentega. Ambil satu pertiga adunan dan campur sedikit pewarna kuning telur. Gunakan acuan persegi dan bakar selapis-selapis. Dua lapis warna asal dan satu lapis warna kuning telur. Buat hingga habis. Apabila kek masak, sapu susu dan gulung kemas.
Siap sudah.Sesuai juga di jadikan kuih hantaran.Memang sedap.
Kek gulung memang sedap di makan.Biasanya di lapisi dengan jem buah-buahan.Tapi kali ni kita share resepi kek gulung lapis susu.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya:
Bahan A:
290 gm kuning telur
35 gm gula aising
1 sudu besar (ovalette)
Bahan B:
5 gm tepung gandum
10 gm susu tepung
Bahan C:
110 gm mentega
100 gm marjerin
175 gm susu pekat
1 sudu teh minyak mentega
Pewarna kuning telur
Caranya:
Pukul bahan A hingga gebu dan masukkan bahan C. Akhir sekali masukkan bahan B serta minyak mentega. Ambil satu pertiga adunan dan campur sedikit pewarna kuning telur. Gunakan acuan persegi dan bakar selapis-selapis. Dua lapis warna asal dan satu lapis warna kuning telur. Buat hingga habis. Apabila kek masak, sapu susu dan gulung kemas.
Siap sudah.Sesuai juga di jadikan kuih hantaran.Memang sedap.
0 Response to "Kek Gulung Lapis Susu"
Post a Comment