KUIH PULUT INTI

KUIH PULUT INTI

KUIH PULUT INTI
Kuih Pulut Inti jarang sudah nak didapati daripada peniaga-peniaga kuih di tepi jalan.Disebabkan terasa ingin makannya,terpaksalah di buat sendiri.Kalau berminat,bolehlah cuba ikut resepi mudah ini.

Bahan bahannya

Bahan inti:

1 cawan kelapa parut
½ cawan gula merah
1 sudu teh tepung
½ gelas air
Daun pandan
Daun pisang
3 cawan pulut
1 ½ cawan santandaun pandan
Garam

Cara menbuatnya

Bersihkan pulut  dahulu dan rendam selama 4 jam.Kemudian kukus pulut bersama daun pandan sehingga masak.

Gaul pulut yang telah masak bersama santan yang bercampur garam dan ketepikan.

Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang yang dipotong empat segi.

Untuk inti, masak gula dengan air. Masukkan daun pandan dan kelapa parut.

Kacau hingga pekat. Tambah sedikit tepung agar inti menjadi sedikit liat.

Angkat dan sejukkan.

Setelah sejuk, letakkan 1 sudu kecil inti di atas pulut. Bungkus pulut seperti membungkus nasi lemak.

0 Response to " KUIH PULUT INTI"

Post a Comment